پدیده جزر و مد اساساً زائیدهی نیروی جاذبه ماه است. بر روی زمین در هر لحظه دو منطقه وجود دارد که در این مناطق آب اقیانوسها به نحو چشمگیری بالا میآید که به آنها «کوههای دوگانه مد» میگویند. یکی از آنها در امتداد خط واصل بین ماه زمین و در قسمت رو به ماه است و دیگری در همان امتداد و در قسمت پشت به ماه زمین قرار دارد. دلیل ایجاد «کوه مد» اول را میتوان به خوبی فهمید؛ در این منطقه ماه در نصف النهار ناظر و در بیشترین ارتفاع خود در آسمان قرار دارد. در نتیجه توده آبهای دریاها با بیشترین شدت در جهت ماه جذب میشوند.
«کوه مد» دوم که در عقب قرار دارد به چه دلیل ایجاد میشود؟
زمین
و ماه، هر دو به دور یکدیگر میچرخند. در واقع هر دو جرم آسمانی بر دور
مرکز گرانش مشترک بین خود میگردند. اما از لحاظ مقدار جرم، آنها یک زوج
نابرابر هستند، زیرا جرم زمین 81 برابر ماه میباشد. اگر جرم ماه و زمین با
یکدیگر برابر بود، این مرکز گرانش دقیقاٌ در وسط آن دو قرار میگرفت، ولی
چون زمین بسیار سنگینتر از ماه است، مرکز گرانش به زمین نزدیکتر است و در
واقع زیر سطح زمین قرار دارد.
زمین نیز در طول یک ماه، نوعی رقص تخم مرغی را گرد این مرکز گرانش مشترک اجرا میکند. در نتیجه یک نیروی گریز از مرکز ایجاد میشود، که بزرگترین بخش این نیرو در قسمت پشت به ماه زمین متمرکز میگردد. بنابراین توده آبهای آنجا در اثر نیروی رانش به خارج از زمین کشیده میشوند. زمانی که ماه در حال طلوع یا غروب در افق قرار دارد، کمترین حالت مد یا همان جزر را خواهیم داشت.
به خاطر دوری خورشید از زمین اثر خورشید در جزر و مد به تنهایی نسبت به اثر ماه، کمتر است
جزر و مد همراه با حرکت ظاهری ماه در آسمان از افق شرقی به سوی افق غربی ناظر پیش میروند. بنابراین ما در هر منطقه از زمین روزانه دو بار شاهد جزر و مد آب دریاها هستیم. اما از آنجا که ماه نیز آهسته به دور زمین در گرش است، محل وقوع این «کوههای مد» را با خود انتقال میدهد. بنابراین در طول یک دور چرخش زمین به دور خود، مکان کوههای مد تا حدودی جابهجا میشود.
بر این اساس یک مد تا مد بعدی بجای 12 ساعت ، 5/12 ساعت طول می¬کشد. اگر دقت کنید میبینید این زمان درست نصف زمان یک شبانه روز قمری است. یعنی نصف 24 ساعت و 51 دقیقه، از طلوع ماه تا طلوع ماه در روز بعدی است. اگر زمین، خورشید و ماه در یک امتداد واقع شوند، نیروی گرانش خورشید، موجب تقویت نیروی گرانش ماه میگردد. این حالت در زمانهای «ماه نو» و «بدر» بروز میکند و در این صورت بزرگترین جزر و مدها ایجاد میشوند. به خاطر دوری خورشید از زمین اثر خورشید در جزر و مد به تنهایی نسبت به اثر ماه، کمتر است.
فاصله خورشید از زمین 400 برابر دورتر از فاصله ماه از زمین است، و میتوان گفت نیروی کشندی خورشید چیزی در حدود 7 درصد نیروی کشندی ماه است. از طرفی هم دوری و نزدیکی ماه به زمین هم تا تأثیرگذار است به نحوی که زمانی که ماه در حضیض مداری است، نیروی کشندی ماه تا 20 درصد بیش از حالت عادی است.
منبع : danesh.roshd.ir
گرانش چیز جالبی است، نه تنها شما، من، سیارات، ستاره ها و اقمار را به سمت خود می کشد، بلکه حتی نور را هم می تواند به سمت خودش منحرف کند و وقتی که نور را منحرف کنید، برای خودتان یک تلسکوپ دارید!
خمیدگی نور چشمهای دوردست به دور جسمی پرجرم
خمیدگی
نور چشمهای دوردست به دور جسمی پرجرم. پیکان نارنجی نشان دهندهٔ مکان
ظاهری چشمه است. پیکان سفید مسیر نور را از مکان واقعی چشمه نشان میدهد.
حتی
اگر با کاربردهای عملی گرانش آشنایی نداشته باشید، کارتون معروف «کایوت و
میگ میگ» را دیده اید، در سکانسی که بارها تکرار می شد، کایوت در اثر شتاب
گرانشی سنگ های بزرگی که برای به دام انداختن میگ میگ به پایین پرت می کرد،
سقوط کرده و صدای له شدن اعضای بدنش بلند می شد. گرانش با وجود درک بسیار
محدودی که از آن داریم، یک نیروی بسیار شگفت انگیز است، نه فقط برای نابود
کردن کایوت کارتونی ای که بارها زنده شده، بلکه برای نگه داشتن پاهایمان
روی زمین و نگه داشتن سیاره یمان در فاصله درستی از خورشید، نقش دارد.
یکی
از عجایب نیروی گرانشی این است که مانند یک عدسی ِ دوربین، بزرگ نمایی می
کند. به لطف نظریه نسبیت عام، می دانیم جرم، فضای اطراف خود را خم میکند.
همچنین این نظریه، همگرایی گرانشی را نیز پیش بینی می کند، اثری جانبی از
خمیدگی فضا-زمان. وقتی که نور از کنار یک شئ پر جرم عبور می کند، کمی به
سمت جرم منحرف می شود.
این تصویر چگونگی همگرایی گرانشی را نشان می دهد
تصویر
بالا چگونگی همگرایی گرانشی را نشان می دهد. جاذبه ی قوی ناشی از یک خوشه
کهکشانی بزرگ، نور کهکشانهای پشت سرش را خم می کند. (مقیاس تصویر تا حد
زیادی اغراق آمیز است. در حقیقت کهکشان عقبی بسیار دورتر و کوچکتر از حدی
است که در تصویر به نظر می رسد.)
این پدیده نخستین بار در
سال ۱۹۱۹، توسط آرتور ادینگتون و فرانک واتسون حین خورشید گرفتی مشاهده شد.
نور ستارگان نزدیک به خورشید کمی خارج از موقعیت اصلی خودشان ظاهر شدند، و
این نشان داد که نور ستارگان حین عبور از کنار خورشید خم شده بودند، و به
این ترتیب اثر پیش بینی شده ی انیشتین، اثبات شد. این یعنی اینکه نور یک
جسم دور مانند یک اختروش می تواند در اطراف یک جسم نزدیک تر مثلا یه کهکشان
منحرف شود. این پدیده می تواند نور اختروش را به سوی ما متمرکز کرده، طوری
که پرنورتر و بزرگتر به نظر برسد. بنابراین همگرایی گرانشی همچون یک عدسی
شیشه ای عمل کرده و مشاهده ی اشیاء دور را برای ما راحت تر می کند.
ما
از این اثر می توانیم برای مشاهده بهتر پدیده های نجومی (خیلی عمیقتر از
حدی که تلسکوپ های معمولی مان امکانش را دارند) استفاده کنیم. در واقع
دورترین کهکشان هایی که تاکنون مشاهده شده اند، آنهایی که فقط صد میلیون
سال بعد از بیگ بنگ به وجود آمده اند، همگی با همگرایی گرانشی کشف شده اند.
اخترشناسان از ابر عدسی های گرانشی برای کشف سیاراتی که به دور دیگر
ستارگان می چرخند، استفاده میکنند. پیش زمینه ستاره، به عنوان یک عدسی
برای پشت زمینه ستاره عمل می کند. چنانچه در نور ستاره ها اعوجاج بیشتری
کشف شود، نشان از وجود سیاراتی در اطراف ستاره می دهد. حتی تلسکوپ های
آماتوری هم حساسیت لازم برای کشف آنها را دارند، و آماتورها مرتبا به کشف
سیارات جدید کمک میکنند. البته متاسفانه این وقایع برای هرکس فقط یکبار
اتفاق می افتد.
حلقه ی انیشتین
با این حال ماده تاریک دارای جرم است و به این ترتیب محققان میتوانند به کمک همگرایی گرانشی که نور پشت سرش را خم می کند، اثراتش را رصد کنند. بنابراین ما میتوانیم از اثر همگرایی گرانشی برای ترسیم نقشه ماده تاریک موجود در جهان استفاده کنیم. شما در این باره چطور فکر می کنید؟ ما همگرایی گرانشی را کجا می توانیم متمرکز کنیم تا کیهان را بهتر ببینیم؟
منبع: universetoday.com - bigbangpage.com
اگر شما هم از دسته افرادی هستید که به همه غذاهایتان سس تند اضافه میکنید، از شنیدن نتایج پژوهشهای تازهای که درباره نقش فلفلهای تند در افزایش طول عمر و سلامتی سلولهای بدن انجام شده، خوشحال خواهید شد.
دانشمندان نیوزیلندی میگویند که مصرف فلفلهای تند نه تنها باعث افزایش طول عمر میشود بلکه حتی ممکن است به مبارزه سلولهای بدن با سرطان هم کمک کند.به گزارش مجله تایم، دکتر دیوید پوپویچ متخصص تغذیه از دانشگاه مسی در نیوزلند، دریافته است که کپسایسین، که یکی مواد تشکیلدهنده فلفل تند است، باعث سلامت سلولهای بدن میشود. دکتر پوپویچ میگوید که در هر حال مصرف هرگونه سبزیجات باعث بهتر شدن سلامت فرد میشود، اما فلفل تند، اگر بتوانید آن را بخورید، به طور ویژهای مفید است.در سال 2006 یک تیم تحقیقاتی دریافته بود که میزان بالای کپسایسن باعث کند شدن رشد سلولهای سرطانی در موشها میشود. اما تحقیقات تازه میگوید که مصرف این ماده تند میتواند به سلولهای سرطانی بچسبد و طرز کار داخلی آنها را تغییر دهد.با آنکه هنوز مشخص نیست که کپسایسن چطور با سلولهای سرطانی ترکیب میشود که میتواند سرعت رشد آنها را کم کند، اما دانشمندان موفق به مشاهده نحوه چسبیدن این این ماده به سطح سلولهای سرطانی شدهاند؛ چسبیدنی که ظاهرا باعث تغییرات شیمیایی در سطح این سلولها می شود. اگر به میزان کافی کپسایسن به این سلولها اضافه شود، (سلولهای سرطانی)از هم میپاشند و تجزیه میشوند.دکتر پوپویچ که به اثر کپسایسن بر سلولهای سرطانی را در آزمایشگاه مطالعه کرده به مجله تایم میگوید که با آنکه این نظریه هنوز به طور قطع ثابت نشده، اما یک دلیل برای نابودی سلولهای سرطانی در مجاورت این ماده موجود در فلفل تند میتواند این باشد که کپسایسن باعث سرعت بخشیدن روندی به نام اپوپتوسیس در سلولهای سرطانی میشود. اپوپتوسیس را میتوان به طور ساده، خودکشی سلولی که دیگر به حضور آن در بدن نیازی نیست، تعریف کرد.به گزارش ساینس الرت این اولین باری نیست که اثر غذاهای تند بر سلامتی افراد توسط دانشمندان تایید میشود. تحقیق دیگری که در سال گذشته توسط یک تیم تحقیقاتی دانشگاه هاروارد بر روی پانصد هزار بزرگسال چینی انجام شده بود نشان میداد که درصد طول عمر افرادی که در هفته شش یا هفت وعده غذای تند میخورند، چهارده درصد بیشتر از بقیه است.
انگور به دلیل دارا بودن آنتی اکسیدان های متنوع و پولیفنول هایی که در دانه های آن وجود دارد به سلامت قلب کمک می کند. پولیفنول ها مولکول هایی هستند که با اثرات مخرب رادیکال های آزاد مقابله میکنند و به کاهش فشارخون کمک کرده و سلامت قلب را ارتقا میدهند. این ترکیبات مفید خاصیت انعطاف پذیری عروق خونی را بالا می برند. انگور به ویژه سرشار از فلاوونوئیدها است که بسیار قوی بوده و حافظ سلامت دستگاه قلب و عروق هستند. باید بدانید که یکی از رنگدانه های موجود در انگور قرمز (نه سفید) کرستین است که تاثیر ویژه ای در تنظیم میزان کلسترول خون و ممانعت از اکسایش کلسترول بد خون می شود. حتما می دانید که افزایش کلسترول باعث بروز پلاک هایی در رگ ها شده و در نهایت منجر به مسدود شدن آن ها می شود. یادتان باشد که از خواص انگور این است که حاوی پتاسیم است و تاثیر بسزایی در سلامت قلب دارد چون به کنترل فشارخون کمک می کند.
کشمش نیز اثرات خود را بر بدن دارد. یادتان باشد که کشمش پرکالری تر از انگور تازه است و البته برای ورزشکاران بسیار مفید خواهد بود. باید بدانید که هر ۱۰۰ گرم کشمش ۲۶۷ کیلوکالری دارد در حالی که کالری همین میزان انگور تازه زیر ۱۰۰ کالری است. اگر دیابت دارید بهتر است از مصرف کشمش زیاد بپرهیزید.
حتما می دانید که انواع انگور با رنگ های مختلف وجود دارد که هر کدام خواص ویژه خود را دارند. در خصوص تاثیر انگور روی قلب بهتر است در بین انگور سفید و قرمز به سراغ دومی بروید. بدون شک بین این دو تفاوت وجود دارد البته نه زیاد! در هر حال نتایج پژوهش ها نشان داده اند که پولیفنول های موجود در انگور قرمز دو برابر بیشتر از هم نوع سفید آن است. بنابراین خاصیت آنتی اکسیدانی آن نیز دو برابر بیشتر است. به همین دلیل نیز تاثیر بیشتری در سلامت قلب دارد. همان طور که می بینید قلب ما قرمز است و انگور قرمز شبیه آن و تاثیرگذارتر بر آن است. پس برای سلامت گنجینه تان انگور قرمز میل کنید.
هزاران سال است که میلیونها نفر در سرتاسر جهان انگور میخورند و نسبت به خواص انگور و ارزش غذایی آن آگاه هستند. باید بدانید که هر ۱۰۰ گرم از این میوه حاوی ۸۲ گرم آب، ۰/۱۰ گرم فیبر، ۱۸ گرم کربوهیدرات، ۶۰/۵ گرم پروتئین، ۰/۴۰ گرم لیپید و ۶۸ کیلوکالری است. علاوه بر این انگور حاوی آنتی اکسیدانها، ویتامینها و مواد معدنی است که به سلامت قلب و افزایش امید به زندگی کمک می کنند.
قلب یک ارگان بسیار مهم در بدن انسان است. عضوی حساس و آسیب پذیر که باید مراقب سلامتی آن بود. در واقع اگر قصد دارید زیاد عمر کنید باید بیشتر به فکر سلامتی قلب نازنینتان باشید. قبل از هر چیز استرس و غصه را از خود دور کنید و اجازه ندهید قلبتان بشکند. سپس با مصرف مواد غذایی مناسب و همچنین تحرک بدنی مناسب بیماریهای قلبی را از خود دور کنید. انگور یکی از میوههای پرخاصیتی است که تاثیر زیادی در سلامت قلب دارد.
۱) لیمو: خوردن یک قاچ لیمو معجزه می کند. می توانید از لیمو به عنوان چاشنی غذا استفاده کنید یا حتی به لیوان آب خود مقداری آب لیموی تازه بیفزایید، آب نبات های لیمویی نیز همان خاصیت را دارند با این مزیت که همیشه می توانید با خود همراه داشته باشید.
۲) جعفری یا سایر چاشنی های سبز: وقتی در رستوران پاستای سیر یا همبرگر پر پیاز سفارش می دهید، کنار غذای اصلی چند برگ جعفری می گذارند که در عین تزیین ظرف غذا، بوی بد دهان ناشی از سیر و پیاز نیز رفع شود. جویدن برگ های تازه جعفری موجب آزادسازی روغن های آن می شود که حس تازگی به دهان می دهد. ریحان و رزماری (اکلیل کوهی) اثری مشابه دارند.
۳) سیب: علاوه بر سیب می توان به گلابی و هویج هم اشاره کرد. این خوراکی ها دارای فیبر زیادی هستند که جویدن آنها باعث ترشح بیشتر بزاق دهان شده مانند یک اسکراب دهان را تمیز می کند.
۴) ادویه های قابل جویدن: تخم انیسون (بادیان رومی)، هل، گشنیز یا رازیانه را به راحتی می توانید از عطاری محل خود تهیه کنید. به میزان مساوی از هر یک داخل یک کاسه دردار بریزید و روی میز غذاخوری کنار نمک و فلفل بگذارید. جویدن فقط چند دانه باعث تازه و خوشبو شدن دهان خصوصا پس از صرف غذای حاوی ادویه کاری یا نوشیدن قهوه می شود.
۵) برگ نعناع یا چوب دارچین: هر یک از این دو طعم بوی شبه گوگردی پیاز و سیر را رفع می کند. علاوه بر آن، وجود یک سری روغن های اساسی در دارچین با نوعی میکروب دهانی مبارزه می کند. آدامس های نعناعی یا دارچینی تأثیری مشابه دارند. اگر از طرفداران پروپاقرص آدامس هستید، از انواع حاوی زایلیتول استفاده کنید که مانع پوسیدگی دهان نیز می شوند. رعایت طولانی مدت بهداشت دهان شما را شش سال جوان تر از سن واقعی تان نشان می دهد.
۶) انواع توت و ماست: گاهی به خاطر میل زیاد به خوردن غذاهای سیردار یا در نظر گرفتن سلامتی و بهداشت تغذیه نمی توان از آنها چشم پوشید اما می توان با رعایت نوعی رژیم غذایی پیشگیرانه، ضمن برخورداری از فواید سلامتی سیر و امثال آن، دهانی خوشبو نیز داشت. خوردن نیم فنجان ماست ساده دو بار در روز، سطح سولفید هیدروژن (همان بوی تخم مرغ گندیده) دهان را کاهش می دهد.